Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Saturday, November 26, 2011

Pengorbanan di Tahun Baru

Salam semua dan Salam Maal Hijrah utk seluruh umat islam...
✗ terasa waktu pergi meninggal kan kite..
Semakin terasa bumi semakin tua..
Aq pun semakin meningkat dewasa..amin
Sepatutnya kite sambut tahun baru islam ini secara gembira panjatkan doa dgn ape yg kite perolehi skrg dan lebih baik utk di masa hadapan..
Tinggalkan segala pahit dan mulakan segala kemanisan kembali...
Ok aq akui 2 3 hari ini mmg aq emosi sedikit aq xdpt nk berselindung lagi di sebalik kesedihan yg aq lalui sekarang
Ramai juga sedar akan keadaan aq dan mereka mula bimbangkan bukan diri ku yg sebenarnya.. Maaf yer kawan2 telah membuat anda semua risau ttg saya.. Ada bnde yg boleh kite kongsi ada bnde yg terlalu peribadi...
Dalam perhubungan mmg akan ada pasang surut..kerna setiap pasangan mmg di jadikan utk saling melengkapi. Aq tau keputusan aq bkn sesuatu yg mudah bagi kau lalui tp ini semua utk kebaikan percaya lah
Aq nk kau sedar semua 2.. Tujuan aq buat semua ini bkn nk lumpuhkan atau tanam semua semangat kau ada utk trus hidup tp nk kau buat bnde ni sbagai bara yg menyalakan api semangat dlm hidup kau...
Tolong lah sedar 2 semua aq ✗ mampu nk bimbing kau nk trus jadi penyokong di belakang kau lagi sbb aq nk kau berdiri di kaki sendiri dan pijak di bumi yg nyata ..Maaf aq mmg xmampu sbb aq dari golongan hamba-mu yg lemah... Aq tau kau mampu lakukan semua e2..kau mampu buktikan dkt semua owg yg kau ✗ lagi di hantui dgn kisah silam hidup mu.. Aq percaya kau mampu buat owg di sekeliling kau tersenyum melihat ape yg kau miliki kelak ..Tolong percaya pada diri sendiri r kau..
Aq terpaksa menjauhkan diri dari kau supaya bayang-bayang aq ✗ mpengaruhi kehidupan kau.. Aq akan sabar menanti kau suatu hari nnt bila masa nya tiba aq akan jdi milik kau secara sah.. Aq janji akan tgu kau muncul mmbawa khabar berita yg akan mmbanggakan diri-mu
Biar pun aq dan kau jauh, aq akan ttp selalu mendoakan diri kau utk sentiasa tabah mghadapi segala dugaan dan cabaran sepanjang ketiadaan diri aq di sisi kau.. Biar kisah cinta kali ini ada lah cinta yg terpatri selama nya..
Aq harap pengorbanan aq ini dpt menjadi api pembakar semangat kau cintaku.. Aq akan sabar menunggu kerna kau mmg insan yg mulia yg pernah aq miliki.. Jaga lah diri-mu wahai teman ku sentiasa sandarkan pada Ya Masa Esa kerna di maha mengetahui segalanya.. Jangan biarkan bayang-bayang hitam kau menguasai kemampuan yg kau ada...
Biar pun kau tiada di sini, aq tetap ingat semua pesan mu... Percaya pada qodok dan qodar dan kuatkan lah hati kau itu utk trus percaya pada aq.. Aq hanya mampu doakankan dari jauh..
Ya Allah Ya tuhan ku kau satukan lah hati kami sekiranya mmg itu takdir-ku.. Kau berikan lah aq ke kuatakan untuk aq trus kuat lawan hati ini utk beri dy semangat dgn cara begini... Kau kuatkan hati aq utuk terus sabar menanti diri nya kelak...amin amin ya rabbalalamin...

P/S: ini kisah seowg teman yg meluahkan perasaan dy yg sedang bercelaru... ; )
SALAM MAAL HIJRaH 1433
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, November 13, 2011

Sabtu yg Membahagikan



Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia.. Нę².. "̮ нę².. "̮ нę².. "̮ нę²
Hari minggu ni tau jew lah kan owg sibuk jgk
Sibuk nk meluangkan masa dgn MEREKA yg tersayang plak
Semalam aq kuar ngan CHENTA
Lame ✗ g dating ber-dua.. Нę².. "̮ нę².. "̮ нę².. "̮ нę²
Tempat yg dipilih adalah sekitar kawasan ikea&the curve..
Memandang kan aq ni lame bebenor ✗ pekena "meatball" sbb pasal kes "✗ halal "2 lah menyebabkan setengah tahun nk dapat..hahaha
Akhir nya semalam dapat jgk aq layan "meatball"
After lunch with "meatball" kami ingat nk melayan movie sat coz ada tiket TGV free tapi kecewa coz bkn TGV yg ada kt the curve..last2 layan karox jaa..
Abis jaa karox hati masih xpuas ati nk tgk movie last2 decide g sambung dating kt Wangsa Walk plak..
Nk di sambungkan cerita dpt ler tgk movie free..
Kami tgk "shark night"...
◦(˘_˘")◦‎​. Cite 2 agak bosan sedikit coz byk scene suspen jaa..xbest..menyesal bek layan cite len..hahaha

I just wanna say thank you so much to CHENTA for everthing..U make me happy for my whole life <3

Jom layan pic yg ada:

Sunday, November 6, 2011

Selamat AidilAdha

Salam dan selamat pagi semua nya
Hari ini seluruh umat islam menyambut
سلامة مپمبوت هاري راي عيدوالعده
Dan aq baru sahaja sudah solat sunat...

Seronok ni raya tahun ni keluarga besar berkumpul di kampung bertempat di parit 5 Sg.Besar Selangor

Sunday, October 16, 2011

Semalaman di bandar warisan persisiran air

Salam semua..
Harap u'll sihat2 blaka..hahaha
Orite ujung mggu ini mmg dipenuhi dgn undangan kawin..gemuxx lg lah aq...hahahaha
Orite meh nk bgtahu aq skrg ada di TERENGGANU lame xperkena angin laut..
Hahahaha...best nye menyimbAu masa lampau hahahahahaha
Skrg Terengganu dh ada i-CT hahaha...hebatkan?
Aq suka TERENGGANU tp ada jgk r aq xske hahaha cuaca panas sgt..mmg aq xtahan r babe sampai2 jew aq boleh bantai ABC oooo
Нę².. "̮ нę².. "̮ нę².. "̮ нę²

Esk balik dh KL...aq kan wat TERENGGNU 2 mcm blakang umah jew kan2... Нę².. "̮ нę².. "̮ нę².. "̮ нę²
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, October 9, 2011

Sekarang giliran kawan dulu.

Salam semua..
Sekarang ni mmg musim owg kawen kan
Sana sini owg kawen termasuk lah kawan2 seangkatan aq mula melangkah ke fasa yg baru
Ujung mggu je mmg di penuhi dgn jmputan kawen jew lah..
Hari ni kawan aq yg sama sekolah kt langat dulu kawen dh..
Xsedar umur dh meningkat dh mmg wajib kawen dh..hahaha gatai no

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, October 7, 2011

Asset Pertama

Salam blogger smua..
Agak lme xmg-up dated blog ni dh berabuk dh agak nye.. Нę².. "̮ нę².. "̮ нę².. "̮ нę²

Ok meh nk cerita skit ,rezeki lbh pe salah kongsi kan..
Alhamdulillah berkat aq kerja mencari rezeki ni dpt jgk aq beli sndiri harta untuk dikumpulkan..even aq xdee rezeki nk smbg blaja tp rezeki aq dtg dgn care yg len..syukur dgn ape yg dikurniakan oleh-NYA..

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

TESTING 123...testing bersama blackberry

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, September 11, 2011

Raya..raya..Raya

Salam semua..
rase lme jew xupdate blog ni
coz xtau npe nk kate xde masa
hari2 on9 FB @ tweet
hahahaha...mybe xde idea nk update dh kot

Macam ne raya kowg semua??
raya aq kali ni sampai dh ke sempadan THAI dh pergi nya
hahahaha...actually aq couzin kawen kt Kedah 2 yg panjang kaki
tp sayang raya tahun ni mcm hambar skit..aq pun xtau mne silap nye raya tahun ni
mgkin raya tahun yg mendatang ni ALLAH bg kesempatan untuk aq dan keluarga untuk beraya dgn lebih bermakna...

Yang sedih raya tahun ni xde pun gambar 1 family...:(
sbb kakak n abg aq xde beraya bersama semua sibuk balik umah mertua
tp ape2 pun aq still ttp bersyukur kerna aq masih lg berkesempatan utk raya bersama
dgn abh,mama & adik pd tahun ini...

RAYA PERTAMA:beraya di rumah sendiri sambil berkunjungan ke rumah jiran tertangga sebelah umah jew..


RAYA KEDUA: balik ke kg halaman mama..jmpe sanak sedara yg mne sempat shj.cz yg len masih lg xbalik kew kg...

RAYA KETIGA: mari berjalan raya ke ipoh...beraya bersama keluarga mertua kakak-ku.


RAYA KEEMPAT: jom beraya di PENANG...:) jom perkena nasi kandar sat..BATU Ferinngi


RAYA KELIMA: shopping di PADANG BESAR,mkn nasi minyak di BALING,KEDAH



Thursday, August 11, 2011

X salahkan buat pembedahan untuk CHANTEK!!! siri1

Salam Semua
dan selamat malam lebih kurang sejam jew lg kite nk
masuk Ramadhan yg ke-12...

kali ni entry nk kongsi sikit pengalaman yg aq dh lalui
selama 2tahun lebih(23/2/2009-7/8/2011) aq tanggung segala2nya
bak kate org pe salah nye kalau nk cantik kne lah usaha
hahaha tp berpada lah kan
cantik itu subjektif...semua wanita du muka bumi ni nk kan cantik kan

Ada mcm2 pembedahan boleh wat kite cantik
tp semua 2 atas korg sndiri..korg tanggung lah akibat nye bile dh buat
sesuatu pembedahan 2...hahahaha
tp aq xdelah lah sampai nk wat pembedahan plastik
nk wat muka alaala artis K-pop kate kan
semua 2 xperlu...
aq cume perlu pembedahan untuk gg channtekk sangat lahhh..
(mne yg cantik pun aq xtau kompius)
hanya pakai BRACES jew gigi boleh cantik

Aq pakai government jew xmampu nk wat private punya
gov. ni 1 je lah leceh kne waiting list sbb beribu buah melon org duk tunggu nk pasang menatang ni(braces)...
korg bayang kan jew lah...aq masuk nama dlm waiting list tome form4
dapat pakai dh nk msk 2nd years diploma..hahaha klu aq ni boleh tumbuh janggut lame dh bersepak kan...
tp xpe lah bayaran dy murah xdelah beribu-bereban...only RM700 jew
tp sebenar nye kalau di ikutkan FOC tp syarat nya kne budak sekolah
Klu dh U @ kerje kne bayar RM700 jew

Mula2 pasang menatang ni mmg excited giler
time 2 xpikir lg kesakitan yg melanda
yg aq pikir cepat lah dpt gigi yg cantik
pastu dh xde lah title ms joe...hahaha
tp ada ketika aq tpikir cam nk stop jew lah niat nk pakai
sbb mcm2 bnde aq nk settle before aq nk pasang menatang ni

masalah pertama: aq waiting list kt klinik gigi keramat tp bile dh turn aq pasang time 2 kne plak aq tgh stdy kt TERENGGANU..pikir xkan aq nk balik kl every month kot botak segala rambut cam 2..settle:dpt transfer ke klinik gigi Sultanah zahirah suke3x

masalah kedua:aq kne berdikari sndiri time nk pasang menatang ni...1st time jmpe doktor jmpe sorg2..nk bayar duit menatang ni pun sndiri...settle: xpe aq kan dh besar time 2 dh 18tahun keatas dh time 2..pasal duit loan MARA kan ada xde hal lah

Bak kate mereka yg spesis aq ni FL dan Zafira, bentuk muka kite akan berubah especially kt bahagian jew-line mmg nampak ketara
jom kne siasat adakah benar??


maaf pix terpaksa dikaburkan
ni pix sebelum pakai time ni pertengahan 2008


lihat struktur gigi yg channteekkk sgt lahhhh

tunggu siri 2 punya story untuk melihat perubahan

Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as pet

Salam satu Malaysia

kowg knl x gambar makhluk ni???

hahahahahaha
of course lah kan bintang ni tgh famous skrg
nama diberi SUGAR GLIDER
hahahhaha sgt lah chumel rupa bntuk nya

aq nk bela sgt2 tp takut xbertanggungjawab sepenuh nya nnt
hahahaha
dh lah mahal harga dy baby lg harga dy dlm RM250
mak datuk agak keterlaluan bek lah aq bela kucing terbuang..

hahahaha
tp klu ada sape2 nk bg
insyaallah aq akan jaga dgn penuh tanggungjawab
(ayat bodek mne tau ada yg murah ati nk bg aq binatang peliharaan)


Wednesday, August 10, 2011

Day 6 – A song to match your mood

Sadis Di bulan Ramadhan

Assalammualaikum

selamat berpose untuk hari yg ke-10

tetiba hati ni meronta2 nk pose video student malaysia yg kne
rompak dan dibelasah teruk..
giler mmg tak berhati cume berperut jew
semoga Tuhan melindungi si Asyraf ni di hari mendatang

teruk jgk dy coz patah rahang n gigi
dan hari ni dy menjalani pembedahan
harap everything will be ok...

sape yg xtgk lg VIDEO Asyaraf Haziq
meh aq kasi tunjuk sgt sadis


Tuesday, August 9, 2011

Day 5 – What makes you different from everyone else

Salam blogger yg membaca disini
ape yg membezakan aq dan mereka yg len??
hahahahha...of course "my divider"@ braces
xramai antara manusia di muka bumi ini pkai bintang ni kan...
tp sape yg pkai braces ni mst rasa unique coz slalu jd perhatian
sampaikan baby pun jd pelik tgk gigi besi serupa ini...

tp aq dh buka braces...always miss my moment with my braces
coz aq rasa dgn ada nye braces dh rasa diri ini sgt lah CHUMEL..hahahaha


Monday, August 8, 2011

Day 4 – Your favorite photograph of your best friend

Salam semua
entry kali ni adalah fav.photograph of your best friend
mmg sesuai sgt lah aq letak pic kat bawah sana 2
pic ni time ktowg vacation kt melaka dulu
sgt have fun r..lg2 best bile dh berkumpul ramai2

Dalam2 banyak pictures yg mencecah 1000++ dalam simpanan aq
2 ni menjadi pilihan kalbuku
xtau knp..maybe sbb nmpak nature kot

1)

2)

Sunday, August 7, 2011

Day 3 – Your idea of the perfect first date

Salam semua..

hari ni dh masuk entry ke-3 aq untuk 30 days photo challenge
hahahaha even pic ni bukan pic 1st date aq dan si DIA
tp pic ni yg paling aq suke...

idea dating ni aq yg decide men tangkap2 gambar ala2
loving couple lah konon kan Taman Botani Putrajaya
hahaha xde loving sgtlah aq suke cari pasal ngan si DIA..haaha

pic ni member DIA yg tangkap dan aksi ni secara xsengaja n candid ok!!
actually kitowg double date ni...hahahaha


tolong...tolong...ada org curi hati saya

Saturday, August 6, 2011

Day 2 — Your favorite movie

Salam blogger...
hari ni ramadhan ke-8 sudah
makin cpt mase berlalukan..

Dan aq pun xberkesempatan nk update blog sudah
dan lg skit dh nk tersasar misi aq..hahaha
ok back to story...
tittle kali ni adalah movie kegemaran

Movie ni xsilap aq mula menggila time
awl2 msk U dulu...
mmg best lah..xhingat punya pasal ulang tgk mau dkt 150jutaX. .
hahahaha ye aq tipu jew..tp mmg tiap2 minggu kompem akan replay blik movie ni
actually suke tgk hero dy yg alaa2 bagak nk mampus..
rase nk bg selipar size 10 jew...hahhahaha tp mmg kool lah care dy layan heroin 2
paling suke part that man hias bilik tidur heroin 2 penuh 1 bilik rose putih
oo lelaki masa depan tlg buat mcm 2 jgk untuk sye..hahahaha




Friday, August 5, 2011

Day 1 — Your favorite song

MISI MELAKSANAKAN TARGET-30 days photo Challenge

Salam Semua..
bermula saat ini saya si polan tuan kepada blog ini
akan melengkap kan misi untuk mengupdate blog tiap2
hari sampai ckp sebulan...
even post list challenge ni dh dkt sebulan lbh
klu boleh melekat habuk mau setimbun...hahaha
xcaye boleh click sini kasi tgk...

sekarang ni lagu peret aq ada lah
lagu yg berkumandang di dalam blog ini
mmg mnjadi lagu peret aq
sbb kne ngan jiwa n life aq skrg....
zaman cinta-cintun

Tajuk:Dirimu Satu
Artis: Ungu band


Ramadhan Al-Mubarak


Salam para pembaca sekali
agak lama sye x meng-up-date blog ni
disebabkan hal-hal yg xdapat dielakkan..cehcehceh
hahahaha
sebenarnye aq ni je yg malas nk up-date sbb
skrg dh msk alam pekerjaan paham2 jew lah
balik kerje dh penat so mls nk on9..
aduuhhh..banyak plak leter minah niii....

Ok2 rasenye blum terlambat kan aq nk mengucapkan
Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat islam di muka
bumi Allah ini..Selamat menunaikan ibadah puasa dgn sempurna
Sekejap jew dh seminggu dh kite berpuasa
sungguh xterasa..kang pejam jelik pejam jelik dh raya

Yessss...even tahun ni semua kelengkapan beli sendiri n ada yg xkan ada sbb..paham2 sudah
tp ttp rasa sgt bermakna.


"SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA UNTUK SELURUH UMAT ISLAM"

Saturday, July 16, 2011

HUJUNG MINGGU dating bersama LIVERPOOL

Salam semua blogger yg baca blog ni..huhuhu ada ke??
xpelah kan klu xde pun..hahahaha

Kowg semua mesti dh tau kan game LIVERPOOL vs MALAYSIA
aq pun xmelepaskan peluang keemasan yg ada
hahahahaha before this aq xpenah minat pun dgn football games
tp lepas AFF SUZUKI ritu terus jatuh cinta

sebenarnya aq nk suprisekan Lelaki Masa hadapan @ BF
dgn membelikan tiket dkt dy tp aq yg xcited lebih
hahahaha mane nya tidak 1st time tgk football games secara live ooo
agak jakun disitu....:P

Tapi mmg giler r semua org kt stadium pada hari 2 semangat nk mati
sbb boleh nmpak perpaduan antara 1 sama len..
tp yg kelakar nye owg2 ni pkai baju LIVERPOOL tp bile MALAYSIA dpt bola
sokong MALAYSIA..2 baru dipanggil rakyat MALAYSIA yg sejati..hahhahaa


1)giler ramai penyokonh yg hadir time MALAYSIA vs LIVERPOOL
penuh kot stadium


2)players tgk warming up before games start.
cam best je kan men baring2 kat padang yg meng-hijau

3) muka budak xcited..:P

4)Lelaki masa hadapan

5) berehat sebentar bersama kit-kat...
time ni gap separuh masa yg pertama

Ok mmg dh tau dh kekuatan player international camne kan
of course lah LIVERPOOL menang mlm tu...
tapi xpe yg penting team MALAYSIA dh ada byk improvement


6) ok begini lah keadaan after games dh selesai n dh tau spe menang
6-3 oooo

7)MALAYSIA ditewaskan oleh LIVERPOOL

8) picture budak comot yg dh keletihan akibat dihimpit2
oleh mamat2 bangla dlm LRT






Perlukan bantuan Bloger-bloger untuk mengundi "LIKE"




salam smua.nk mintak jasa baik kawan2 tlg "like" contest yg sye join ni.

1st step: tlg "like" link http://www.facebook.com/pages/Bunga-Boutique-Collection/115430338791

Friday, July 15, 2011

Aaarrrgggg...GERAM

Salam readers semua..
aduh knp blog aq ni xbleh nk post gambar????
tekanan betol...eeee...

Asl r??
cecite...cecite

Saturday, July 9, 2011

Opps BERSIH...lu pikir lah sendiri

Salam readers semua
agak lame jgk x meng-update ini blog
hahahaha sibuk sampai xhingat...:)

dah alang hari ni duk umah sje
semua gara-gara OTAK KUNING kasi BERSIH...
aq amik jalan mudah hanya lepak kt umah jew
mls nk menyerabutkan diri nk kuar kang xpasal2 sangkut skali

heaven kot dapat lepak rumah..
baru dis weeken aq lepak kt umah
klu x every weeken comfirm g dating dgn buah hati..
so hari ni ada lah masa nk tlg mama wat keje umah sikit kan
nama jew anak dara tp xtersempat langsung nk tlg..hihihihi

Orang kt luar sibuk nk wat demotrasi BERSIH
aq sibuk mengeluarkan peluh memBERSIHkan rumah..hahhahaha
ada faedahkan2 dari join aktiviti yg xmendatangkan ape2 kepentingan pun
aq xsokong mne2 tp kite semua ada otak kan so boleh berfikir
tuhan dh ciptakan sesuatu yg indah untuk setiap hamba nya utk berfikir
aq bkn nk berpolitik cuma nk kowg2 semua renungkan akibat yg bakal datang nnt...

peace no war...:)

Thursday, June 30, 2011

Last day for today

Salam blogger
hari ni hari last aq di company aq kerja skrg
coz tomorrow dh start kerja baru
dpt offer lg tinggi pe lg lari lah

huhuhuhu...
saje nk berblogging kjp..
bosan+mlm=xpayah buat kerja

Wednesday, June 29, 2011

Salam Israk Mikraj

Salam semua
hari ini umat islam seluruh dunia
menyambut hari israk mikraj
dengan hati yg tenang..diharap

Meh nk bercerita sikit ape itu israk mikraj:

Semasa Israk ( Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa ):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S.A.W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

  • Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
  • Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah;
  • Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan);


Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

  • Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
  • Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).
  • Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).
  • Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.
  • Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.
  • Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.
  • Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.
  • Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.
  • Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.
  • Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.
  • Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
  • Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.
  • Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.


Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

Semasa Mikraj ( Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah ):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

  1. Langit Pertama: Rasulullah S.A.W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.
  2. Langit Kedua: Nabi S.A.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.
  3. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.
  4. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.
  5. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.
  6. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.
  7. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W., Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH Mengikut riwayat lain, Nabi Ibahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu:SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).
  8. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.
  9. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.
  10. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S.W.T : Ya Muhammad.

Rasulullah : Labbaika.

Allah S.W.T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.

Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S.W.T : Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W. merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

Selepas Mikraj

Rasulullah S.A.W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)

Kesimpulannya, Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.


Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1).


SUMBER INFO:CIK SHIERA SHIRO..

Tuesday, June 28, 2011

Friday, June 24, 2011

Tahun melawat MELAKA

Salam blogger2 yg ada
hahaha entry yg dh berhabuk terperuk dlm draf
dan mlm ini dikeluarkan untuk sekian kali nya...

Ok meh nk cite,kasi dekat sikit duduk 2
ni entry khas untuk my bff
coz ni lah 1st vacation kami ber-8

Pergi xjauh pun coz ni percubaan pertama
so pilih yg dekat2 je...yg penting happening giler
mcm2 peel lah nk kate...
tau je lah 8 kepala mcm2 boleh jadi

Mmg kenangan paling bermakna dalam idup aq ni..
sayang giler kt korg
next trip kasi pergi jauh sikit r...:)

Jom layan beberapa keping gambar yg ada:
(mls nk upload byk2 coz pic ada dkt 1000++)


of course lah kne ada pix tuan punya blog...

Kesibukan yg Melanda Diri


Salam guys
sorry sgt coz lme xup-to-date blog
coz sgt2 triple buzy rite now
maklum r keje as accountant ni
mmg time2 cm ni akan sibuk separuh mati

ni pun curi time update status jp(hahaha ingat FB kew)
actually rindu nk menulis tp xde masa..
nnt dh free i will come back ok dear....:)

Wednesday, June 22, 2011

30 days photo Challenge-Bebelan cik Juliet

30 DAYS PHOTO CHALLENGE


Day 1 — Your favorite song
Day 2 — Your favorite movie

Day 3 – Your idea of the perfect first date
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend
Day 5 – What makes you different from everyone else
Day 6 – A song to match your mood
Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as pet
Day 8 – Your dream wedding
Day 9 – A photo of the item you last purchased
Day 10 – A photo of your favorite place to eat
Day 11 – A picture of your favorite memory
Day 12 – Your current relationship, if single discuss how single life is
Day 13 – A picture of your favorite band or artist
Day 14 – A TV show you’re currently addicted to
Day 15 – Something you don’t leave the house without
Day 16 – Short term goals for this month and why
Day 17 – How you hope your future will be like
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – A picture of something you want to do before you die
Day 20 – The meaning behind your blog name
Day 21 – A photo of something that makes you happy
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently
Day 23 – 15 facts about you
Day 24 – A photo of something that means a lot to you
Day 25 – Who are you?Day 26 – A photo of somewhere you want to go
Day 27 – What kind of person attracts you?
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing
Day 30 – A photograph of yourself today & three good things that have happened in the past 30 days

will be starting on 1st of july 2011