Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Sunday, January 29, 2012

Banda Acheh : Hari Ke-3-(22/1/2012)

Pagi sudah mula melapuhkan tirainya utk menjelmakan sinaran matahari
lepas solat subuh kami terus menaiki beca yg telah di tempah abah mlm td
utk ke Pelabuhan Ulee Lheue utk ke destinasi berikut nya
Hari ini kami ke Pulau Wey iaitu nama popularnya Sabang
Salah satu Pulau peranginan di Aceh


Dari hotel kami gerak pukul 6 pagi sebab tukang ojek 2 ckp
hari ni libur(holiday) mesti ramai
so ikut lah ckp pak ojek 2...
Hotel ke jeti Ulee Lheue lebih kurang 35 minit
tambang beca 20 ribu..

Sampai di jeti kami cari gerai nk sarapan pagi before nek bot ke Sabang
banyak juga gerai ada dlm 5 buah tp yg buka awl pagi 2 buah jer..
so kami pun makan je lah kt sana
yg best nye tanya owg gerai 2 jeti kaunter tiket buka kol 10 pagi dahhh
mmg terbaik r awl pagi dh datang gara-gara nk dapat tiket awl

Sampai jam 10 baru tiket buka mmg ramai owg semua nk ker Sabang
nk ke Sabang ada 2 pilihan
samaada nk naik speed boat @ feri
harga utk speed boat ekonomi punya 65 ribu/seorang masa 45minit utk smpai
harga utk feri standard 18 ribu/seorang masa 1jam 45 minit utk sampai
so boleh pilih mana 1 nak...
walaupun feri mengambil masa utk smpai sgt lambat tp kowg boleh menikmati pemandangan laut yg cantik dan kadang kala boleh nampak gelagat
ikan lumba-lumba berenang di bawah

Kami pilih speed boat sebab nk balik hari je g sana
tak berkesempatan nk tido sana sebab esk nk balik dh :) so lain kali lah
jadi kami pilih speed boat cpt sikit


Sementara tunggu boat bot sampai
jom wat aktiviti "gila kamera"



Cantik pandangan di Sabang...


Selamat Datang Ke Pulau Wey
Sabang here we come...:)


Sampai je Sabang Abah sibuk uruskan pengangkutan utk pusing
Pulau Wey...
Sementara itu keje aq melantak r pe g..hahaha
yang aq melantak ni lah makanan special Aceh
men jauh g aq dapat makanan special ni
smpai ke Sabang kau baru dapat
actually makanan ni ada di seluruh pelusuk Aceh cuma aq jer x jumpa
dh alang-alang dpn mata sambar jer

tadaaaaaaa.... ini dia
"MEE KEPETING Aceh"



hahahaha
nampak x ketam seketul dalam mee 2??
tu lah dy yg special nya
klu datang Aceh harus cuba.. the taste is so nice

Bila perut dh kenyang baru boleh jalan
dengan senang hati...:)

Tempat pertama yg di kunjung ada lah
"KILO METER NOL"
Kalau nak tahu disini lah titik permulaan kira
negara Indonesia

Laut dia mmg cantik...masyaallah


Ini permandangan dari atas Pulau Wey


Even tak puas lagi pusing kami terpaksa bergerak pulang sebab boat terakhir
jam 3.30 petang sedihhhh :(

babai Sabang nnt kite jumpa lagi
datang lagi sekali mmg aq nk try diving sini


Saturday, January 28, 2012

Banda Acheh : Hari Ke-2( 21/1/2012)-Part 2


Setelah penat seharian berjalan mengelilingi Kota Banda Aceh

sebelum pulang ke hotel kami sempat menjamu selera minum petang dgn
menjamah bakso origanal punya


tgk lah gelagat mak dan ayah aku...hihihi
dah alang-alang sampai indonesia kan
tp ini buka makanan special Banda Aceh
nk tau ape yg lagi special tggu di entry akan datang..hihihihi

Lepas makan kami terus pulang ke hotel utk berehat..
Bila malam menjelma baru kami keluar mencari makanan
utk diisi ke dalam perut masing-masing
Kami ke Jl.Sri Ratu Safiattuddin


di situ adalah medan makan di Banda Aceh
mcm2 ada... sepanjang jalan mereka buka meja utk para pelangan
menjamu selera...
disitu ada pelbagai pilihan
dari segi makanan dan tempat utk menjamu selera
Dan pilihan kami ada lah gerai kereta tolak
lebih santai dan boleh lepak lama-lama
so far makanan kt Banda Aceh bersih lah juga
dowg still jage kebersihan tp walau bagaimanapun
still kena berjaga :)


ini adalah gambar medan selera


gambar ini adalah suasana gerai kereta tolak
santaikan suasana nya
dari kiri: aisteler(avokado), oren & pelam(manggo)

lihat lah muka owg yg sudah kekenyangan
hihihihi

beginilah keadaan ketika malam di Jl.Sri Ratu Safiattuddin
masih lag sibuk, boleh dikata kan Banda Aceh ini
tak pernah sunyilah

sebelum pulang ke hotel kami singgah dahulu di
Masjid Baitullrahman
saja nk lihat suasana di sana ketika waktu malam
cantik tgk lampu-lampu yg di pasang sekitar masjid

maaf gambar tak terang sbb tangkap ketika menaiki beca...:)

Masa nya utk pulang ke hotel
malam ini kena tidur awal
sbb esk kena bgn awl utk kejar feri terawal
ke Pulau Wey(Sabang)
utk memudahkan kami ke jeti esok "bapak beca" ini sudah di tempah
utk bawa kami ke jeti yg jarak nya sekitar 5km dari hotel kami menginap

Selamat Malam ....:)

tunggu entry hari ke-3 lebih menarik

Thursday, January 26, 2012

Banda Acheh : Hari Ke-2( 21/1/2012)-Part 1


Suasana subuh yg sgt syahdu kedengaran azan berkumandang
dari Masjid Baitullrahman dengar hingga ke hotel yg aku menginap…
kedua org tua aku pergi solat subuh berjemaah di sana tinggal aku di bilik hotel
7 pagi aku dan keluarga berjalan mengambil angin pagi kota banda acheh
yg sgt segar dan bersih maklum lah tiada pencemaran udara
tidak mcm kt bandaraya Kuala Lumpur ni..hihihihi
kami berjalan kaki dari hotel ke Pasar Nasabe iaitu pasar tani mereka

yg jarak nya ada dalam 2km…bayangkan keadaan mcm ini lah kesibukan penduduk tempatan menjalankan aktiviti harian pada pagi 26 dec 2004 mereka bertempiran lari dari tempat kejadian ini utk menyelamatkan diri dari bencana tsunami….
Dan sekarang korg boleh lihat betapa makmur nya kehidupan mereka sekarang rezeki mereka melimpah ruah ats hikmah yg terjadi….Seronok tgk keadaan penduduk tempatan menjalankan aktivit harian mereka. Kami makan pagi di gerai dekat kawasan pasar tersebut
menu pagi tu aku makan lontong,abah mkn nasi gurih(nasi lemak lah kalau di Malaysia) ,mamapulak mkn nasi putih berlaukkan ikan goreng panas-panas lagi..ikan dkt sana fresh-fresh pastu bapak-bapak ikan plak tu…
sikit punya besar ikan kt sana.. abah ckp sbb dowg punya laut lautan hindi sbb tu ikan tuna besar-besar. Selepas makan kami sambung perjalanan di sekitar pasar tani tersebut saja nk lihat keadaan, suasana, dan gelagat si penjual dan si pembeli. Kami teruskan perjalanan dgn hanya berjalan kaki pulang ke hotel tp kami tak pulang ikut jalan yg kami datang td sebaliknya kami pusing satu bulatan banda acheh,Banda acheh ni bulat jer tetapi di sbbkan sebuah sungai yg di panggil krueng acheh
Ini lah yg memisahkan dua menjadi 2 bahagian. Dulu nama sungai ini ada lah Kali Air Aceh(klu x silap) tetapi selepas kejadian tsunami nama sungai ini sudah bertukar menjadi Krueng Acheh akibat puluhan ribu mayat yg mati dalam sungai ini time bencana tersebut
Mama ckp krueng ni bermaksud Karung, masa tsunami dulu mcm2 makhluk yg tersangkut di dalam sungai ini itu yg menjadikan nama sungai ini bertukar. On the way balik ke hotel ternampak kedai sourvinor,barang-barang kraf buatan tangan penduduk tempatan
Sgt cantik sumpah tak tipu
Masuk-masuk jer dh terpaku melihat handbag
Ape lagi grab dan trus bayar
Pagi-pagi lagi kami dh bawa rezeki dkt org…
Bag ini harga nya hanya 180 ribu rupiah klu convert hanya Rm 63
Berbaloikan…J
Mama aq pun membeli belah jugak
tak mungkin anak perempuan nya saja yg membeli..hihihihi
Dan mama belanja aq wallet sgt cantik…
Bila dh dapat hasil tangkapan baru boleh balik ke hotel dgn hati yg girang gembira. Jam 2 petang kami mintak shuttle hotel bawa melawat kawasan2 yg masih meninggalkan kesan tsunami.
Tempat pertama yg di lawat perkampungan nelayan.Kt sini yg ada kapal nelayan yg tersadai atas sebuah rumah penduduk kampung ni
pihak kerajaan tempatan dh amik alih kawasan tersebut untuk di jadikan kawasan pelancongandan mereka pun dh pelihara dan baik pulih balik bot nelayan tersebut. Lepas itu kami ke Masjid Ulee Lheue, bayangkan masjid ni yg paling dekat dengan pantai yg menjadi titik permulaantsunami dulu tp sedikit pun tak terjejas di telan bencana tersebut
tempat ke-3 yang dilawat adalah Kapal PLTD Apung, on the way ke kapal pltd apung kami melalui jalan yg ada rumah aceh kira rumah asal seni bina yg menunjukkan rumah aceh tangkap gambar dan terus ke destinasi yg dituju iaitu Kapal Pltd Apung jarak kedudukan tempat asal sepatutnya kapal ini berada dgn kawasan terdampar sekarang adalah 5 km tgk lah kuat tak kuat kuasa air yg boleh hanyutkan kapal generator elektrik yg sebesar ini ke kawasan perkampungan penduduk tempatan,kapal apung ini telah meranapkan 2 biji rumah dan hanya 2 orang anak kapal ini sahaja yg terselamat daripada 8 org anak kapal sayu je hati dgr cerita penduduk tempatan menceritakan detik-detik cemas yg di lalui mereka, macam-macam gambar keadaan boleh di lihat di situ tp sayang time kami sampai dkt kapal pltd apung tak boleh nk masuk sbb belum di rasmikan kerajaan tempatan kerana kawasan itu officially dh menjadi kawasan wisata(pelancongan) mmg dh di bina semula kawasan sekeliling kapal. Tanpa melengahkan masa, kami dan pak supir terus ke Muzium Tsunami Aceh
muzium ini di bina atas dasar memperingati mangsa-mangsa bencana yg telah meninggal duniadan utk memperingatkan mangsa-mangsa yg masih hidup struktur binaan muzium ini pun sgt unik seperti sebuah bahtera klu di lihat dari sisi atas. Seni bina dalaman nya pun sgt unik muzium ini ada 3 aras, aras 1 ada memorial hall dkt situ ada 1 ruang yg mempamerkan nama-nama mangsa yg terkorban hampir 1000 nama jugak rasanya yg tepatri didinding memorial hall tersebut sambil2 tgk nama-nama mangsa yang terkorban boleh lah sedekahkan al-fatihah bagi mangsa agama islam. Utk ke aras 2 kami melalui jambatan "damai" nama nya dkt situ boleh lihat bendera negara-negara yg memberikan pertolongan utk mangsa-mangsa tsunami pada ketika 7 tahun yg lalu, di aras 2 juga kami sempat menonton tayangan pendek tentang kejadian tsunami yg hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit di ruang audiovisual yg di bina khas utk tayangan tsunami tersebut. Di aras 3 ada kedai yg menjual cenderamata dan ada ruang bacaan tapi kami tak sempat ke aras 3 sbb dh kesuntukan masa kerna pak supir hanya di bayar pada jam 2-6 ptg sahaja...hihihihi

mukadimah dgn gambar dulu.. :)
(sebenarnya ada masalah teknikal sedikit mengakibatkan gambar tak boleh berada di tmpat sepatutnya)


Bot Nelayan yg ter dampar di perkampungan nelayan.

Masjid Ulee Lheue

Rumah Aceh

Kapal PLTD Apung





Sambung di Part 2...

Banda Acheh : Hari Pertama (20/1/2012)


Salam semua....

posting vacation kembali lagi ni...

jom baca pengalaman aq ketika melawat negara owg

kali ini destinasi pilihan adalah negara yg pernah menggemparkan dunia pada 7 tahun yang lalu

pasti kowg ingat punya bencana besar yg melanda dunia pada

tahun 2004 iaitu Tsunami

dan negara yg paling teruk kesan nya adalah Banda Acheh,Indonesia

Alang-alang cuti raya tahun baru cina so ape lagi intai peluang yg ada lah kan..kan...kan


Aq terbang ke Banda Acheh pada jumaat ptg sbb flight pukul 4.5o ptg

penerbangan ke Banda Acheh mengambil masa 1jam 15minit

patutnya di jangka tiba pada pukul 5.15 waktu indonesia(6.20ptg waktu malaysia)

tapi flight aq lambat terbang x tau pasal ape...

Sampai-sampai jer di Bandara Sultan Iskandar Muda(airport)

Bandara sultan iskandar muda

shuttle hotel dh tunggu ktowg dan terus bawa kitowg ke hotel...

Disana kami menginap di Hotel Lading(225 ribu rupiah/mlm) bilik standard 3 katil

Hotel Lading

lokasi hotel ni sgt strategik betol-betol tgh bandar dan hanya 5 minit berjalan ke

Masjid Baitullrahman.....

nk makan pun senang klu rasa x nk makan dkt hotel lah

hotel ni terletak betol-betol di hadapan Kreung Acheh

(nk tahu ape benda ini,baca blog ni sampai abis episod vacation ini)

Bila malam menjelma kami keluar ke banda mencari makanan

dan mula menjejaki kota banda acheh

happening jugak keadaaan banda acheh time waktu malam

orang-orang acheh baik semua nya

suasana pesekitaran pun rasa selamat

ni pengalaman aq lah

dalam banyak2 tempat di Indonesia yg aq dh pergi

rasanya Banda Acheh ni paling selamat

coz x rasa janggal, x rasa diperhatikan langsung sepanjang disana

sangat-sangat aman dan selamat lah owg kata......

Malam tu aq just jamu selera dgn try mkn mee ape tah nama nya

look like mee goreng basah lah dan murtabak telur...

terangkat jugak lah rasa makanan sana sedap-sedap

walaupun gerai2 kecik makanan boleh tahan sedap

menu makan malam:mee kuah dan satay padang

kt Indonesia harga makanan mahal kalau nk di bandingkan dgn Malaysia

malam tu je makan 3 beranak kne 50 ripu rupiah dh

2 gerai jer klu rumah makan dowg lagi mahal kot rasa nya

Bila perut sudah kenyang ape lagi mula berjalan2 di sekitar banda

area bandar 2 kedai-kedai buka sampai larut malam

kira Banda Acheh ni bkn r banda mati

even tempat dowg pernah lumpuh suatu ketika dulu

mmg boleh lihat lag semangat org acheh utk teruskan kehidupan mereaka

masing-masing selepas kejadian yg meragut puluhan ribu

nyawa ahli keluarga mereka

Mereka sgt kuat menjalani segala dugaan dan cabaran yg diberikan kepada mereka

tp semua yg terjadi pasti ada hikmah

Keadaan Banda Acheh langsung x meninggalkan kesan tsunami

bila berasa di sana kadang-kadang hampir terlupa

tempat ini hampir di telan bumi pada 7 tahun yg lalu

7 tahun je segala-galanya berubah

membangun dgn pesat sekali ekonomi Kota Banda Acheh

Friday, January 20, 2012

O.F.F to holiday CNY

Salam semua,
Nntkan posting baru r ttg trip to Banda Aceh
Sekarang ni dlm bus on da way ke LCCT
And will be fly on 4.50p.m..
Hope semua nya ok selamat pagi dan selamat pulang ke tanah air..

Will the continue on the next entry ;)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, January 15, 2012

Dia sudah,Saya bila lagi :)

Salam dan selamat pagi semua
Dh lama x mengupdated story mory kt sini
Selamat seorg lagi kawan aq melangsungkan pertunangan dgn jejaka pilihan.. Sweet sgt tgk :)
1 per 1 kawan2 aq dh mula melangkah ke fasa baru
Semua semakin meningkat dewasa aduhh x terasa waktu cpt berlalu kan..
Teringant time sekolah rendah dulu aq ada geng 4 sekawan.. 1 sekolah knl ktowg sbb perangai nakal.. Mmg sok2 nge-top r kt sekolah dulu... Dowg lah BFF aq time sekolah rendah dulu Farah,zuwina&mira ,kitowg knl time dari darjah 3 lagi.. Until now still berkawan..
Dan semalam salah seorang dari kami ber-4 dh selamat melangsungkan pertunangan nya..
Dh jodoh dy kan mmg xsangka bila dgr Farah cite ttg saat2 perkenalan dy dgn tunang dy.. Mmg terkejut jgk bila tau dy nk bertunang coz sbb tunang ngan owg len bkn dgn owg yg dy bercinta dulu.. Xpelah 2 semua dh di tentu oleh-Nya.. Segala-segalanya di uruskan oleh yg maha kuasa..
To my BFF selamat bertunang,hope kowg selamat sampai ke hari bahagia nnt, semoga bahagia menjalani kehidupan dgn status baru ;)

Saturday, January 7, 2012

Pembuka Bicara Di Tahun Yang Baru-2012


Assalammualaikum semua blogger yang disayangi
Masuk hari ni dh seminggu kita melangkah ke tahun baru kan
rasa nya x terlambat lagi klu aq nk post ucap "SELAMAT TAHUN BARU SEMUA 2012"
macam2 dh lalui di tahun 2011 ada yg manis ada yang pahit...
yg manis dijadikan kenangan yg pahit jgn dikenang
so tahun yg baru ini trus melangkah kehadapan yer kawan-kawan
kejap jer rasa masa berlalu yg x terasa langsung
pejam celik umur dh 23 tahun..OMG
pejam celik dh setahun dh aq melangkah ke alam pekerjaan
pejam celik kang abis dh blaja kan...kan..kan

Untuk tahun yg baru ini aq mengharapkan segala yang akan berjalan dgn baik ,dalam kehidupan
dalam karier,dalam kesihatan semua lah senang cite kan...:)
Tahun ni insyaallah aq akan panjangkan langkah ke BANDA ACEH
nk tgk keadaan disana selepas fenomena besar yg melanda suatu ketika dahulu
satu permulaan yg baik sebab masih di beri kesempatan melihat keajaiban dan kejadian yang MAHA ESA..
So nantikan post yg akan datang ttg BANDA ACEH yer

Pe masalah KAU ni...aaarrrggg

Salam dan selamat berhujung minggu,

Aq xtau pe masalah dgn blog aq ni, nk view blog x boleh..mmm sedih giler...
spe tau pe masalah bgtau r... tekanan jiwa dan raga macam ni.. :(

Harap kerjasama dar semua pihak...