Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Sunday, January 29, 2012

Banda Acheh : Hari Ke-3-(22/1/2012)

Pagi sudah mula melapuhkan tirainya utk menjelmakan sinaran matahari
lepas solat subuh kami terus menaiki beca yg telah di tempah abah mlm td
utk ke Pelabuhan Ulee Lheue utk ke destinasi berikut nya
Hari ini kami ke Pulau Wey iaitu nama popularnya Sabang
Salah satu Pulau peranginan di Aceh


Dari hotel kami gerak pukul 6 pagi sebab tukang ojek 2 ckp
hari ni libur(holiday) mesti ramai
so ikut lah ckp pak ojek 2...
Hotel ke jeti Ulee Lheue lebih kurang 35 minit
tambang beca 20 ribu..

Sampai di jeti kami cari gerai nk sarapan pagi before nek bot ke Sabang
banyak juga gerai ada dlm 5 buah tp yg buka awl pagi 2 buah jer..
so kami pun makan je lah kt sana
yg best nye tanya owg gerai 2 jeti kaunter tiket buka kol 10 pagi dahhh
mmg terbaik r awl pagi dh datang gara-gara nk dapat tiket awl

Sampai jam 10 baru tiket buka mmg ramai owg semua nk ker Sabang
nk ke Sabang ada 2 pilihan
samaada nk naik speed boat @ feri
harga utk speed boat ekonomi punya 65 ribu/seorang masa 45minit utk smpai
harga utk feri standard 18 ribu/seorang masa 1jam 45 minit utk sampai
so boleh pilih mana 1 nak...
walaupun feri mengambil masa utk smpai sgt lambat tp kowg boleh menikmati pemandangan laut yg cantik dan kadang kala boleh nampak gelagat
ikan lumba-lumba berenang di bawah

Kami pilih speed boat sebab nk balik hari je g sana
tak berkesempatan nk tido sana sebab esk nk balik dh :) so lain kali lah
jadi kami pilih speed boat cpt sikit


Sementara tunggu boat bot sampai
jom wat aktiviti "gila kamera"



Cantik pandangan di Sabang...


Selamat Datang Ke Pulau Wey
Sabang here we come...:)


Sampai je Sabang Abah sibuk uruskan pengangkutan utk pusing
Pulau Wey...
Sementara itu keje aq melantak r pe g..hahaha
yang aq melantak ni lah makanan special Aceh
men jauh g aq dapat makanan special ni
smpai ke Sabang kau baru dapat
actually makanan ni ada di seluruh pelusuk Aceh cuma aq jer x jumpa
dh alang-alang dpn mata sambar jer

tadaaaaaaa.... ini dia
"MEE KEPETING Aceh"



hahahaha
nampak x ketam seketul dalam mee 2??
tu lah dy yg special nya
klu datang Aceh harus cuba.. the taste is so nice

Bila perut dh kenyang baru boleh jalan
dengan senang hati...:)

Tempat pertama yg di kunjung ada lah
"KILO METER NOL"
Kalau nak tahu disini lah titik permulaan kira
negara Indonesia

Laut dia mmg cantik...masyaallah


Ini permandangan dari atas Pulau Wey


Even tak puas lagi pusing kami terpaksa bergerak pulang sebab boat terakhir
jam 3.30 petang sedihhhh :(

babai Sabang nnt kite jumpa lagi
datang lagi sekali mmg aq nk try diving sini


No comments:

Post a Comment