Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Thursday, January 26, 2012

Banda Acheh : Hari Pertama (20/1/2012)


Salam semua....

posting vacation kembali lagi ni...

jom baca pengalaman aq ketika melawat negara owg

kali ini destinasi pilihan adalah negara yg pernah menggemparkan dunia pada 7 tahun yang lalu

pasti kowg ingat punya bencana besar yg melanda dunia pada

tahun 2004 iaitu Tsunami

dan negara yg paling teruk kesan nya adalah Banda Acheh,Indonesia

Alang-alang cuti raya tahun baru cina so ape lagi intai peluang yg ada lah kan..kan...kan


Aq terbang ke Banda Acheh pada jumaat ptg sbb flight pukul 4.5o ptg

penerbangan ke Banda Acheh mengambil masa 1jam 15minit

patutnya di jangka tiba pada pukul 5.15 waktu indonesia(6.20ptg waktu malaysia)

tapi flight aq lambat terbang x tau pasal ape...

Sampai-sampai jer di Bandara Sultan Iskandar Muda(airport)

Bandara sultan iskandar muda

shuttle hotel dh tunggu ktowg dan terus bawa kitowg ke hotel...

Disana kami menginap di Hotel Lading(225 ribu rupiah/mlm) bilik standard 3 katil

Hotel Lading

lokasi hotel ni sgt strategik betol-betol tgh bandar dan hanya 5 minit berjalan ke

Masjid Baitullrahman.....

nk makan pun senang klu rasa x nk makan dkt hotel lah

hotel ni terletak betol-betol di hadapan Kreung Acheh

(nk tahu ape benda ini,baca blog ni sampai abis episod vacation ini)

Bila malam menjelma kami keluar ke banda mencari makanan

dan mula menjejaki kota banda acheh

happening jugak keadaaan banda acheh time waktu malam

orang-orang acheh baik semua nya

suasana pesekitaran pun rasa selamat

ni pengalaman aq lah

dalam banyak2 tempat di Indonesia yg aq dh pergi

rasanya Banda Acheh ni paling selamat

coz x rasa janggal, x rasa diperhatikan langsung sepanjang disana

sangat-sangat aman dan selamat lah owg kata......

Malam tu aq just jamu selera dgn try mkn mee ape tah nama nya

look like mee goreng basah lah dan murtabak telur...

terangkat jugak lah rasa makanan sana sedap-sedap

walaupun gerai2 kecik makanan boleh tahan sedap

menu makan malam:mee kuah dan satay padang

kt Indonesia harga makanan mahal kalau nk di bandingkan dgn Malaysia

malam tu je makan 3 beranak kne 50 ripu rupiah dh

2 gerai jer klu rumah makan dowg lagi mahal kot rasa nya

Bila perut sudah kenyang ape lagi mula berjalan2 di sekitar banda

area bandar 2 kedai-kedai buka sampai larut malam

kira Banda Acheh ni bkn r banda mati

even tempat dowg pernah lumpuh suatu ketika dulu

mmg boleh lihat lag semangat org acheh utk teruskan kehidupan mereaka

masing-masing selepas kejadian yg meragut puluhan ribu

nyawa ahli keluarga mereka

Mereka sgt kuat menjalani segala dugaan dan cabaran yg diberikan kepada mereka

tp semua yg terjadi pasti ada hikmah

Keadaan Banda Acheh langsung x meninggalkan kesan tsunami

bila berasa di sana kadang-kadang hampir terlupa

tempat ini hampir di telan bumi pada 7 tahun yg lalu

7 tahun je segala-galanya berubah

membangun dgn pesat sekali ekonomi Kota Banda Acheh

No comments:

Post a Comment