Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Friday, August 1, 2014

Vacation 2014 : Shenzhen Hong Kong Macau Guangzhou (HONG KONG - day 2)


Hari Ketiga  (8 Jun 2014)

8.00 pagi –Selepas sarapan pagi kami terus ke destinasi berikutnya iaitu Ngong Ping 360 cable cars. Dari Tsim Sha Tsui station amik kearah Tsuen Wan station tapi kena stop di Lai king station pertukaran ke Tung Chung station. Keluar je pintu exit jalan kaki shj nak ke Ngong Ping 360.Tiket kami dh beli awal2 sebab ada dpt harga diskaun dr staff hostel yg bookingkan.

Escolator ke pintu masuk cable car

9.00 pagi –turn naik cable cars ke puncak Ngong ping 360, 1 cable boleh muat dalam 8 org so lebih kurang 2 family lah kalau 1 cable car tu. Sampai atas just pusing-pusing ada kedai jual souvenir dan tarikkan yang paling penting ada temple Buddha siap ada patung Buddha besar ala-ala macam cerita shoaling tu.

tunggu turn nak naik cable car







penat nak panjat tinggi2 semata2 nak tgk budda besar jadinya kami selfie dari jauh sahaja


1.00 ptg –turun dari cable car terus menuju ke Tung Chung station dan amik tren stop di Sunny bay station pertukaran station ke Disneyland station. Hampir 6 jam juga habiskan masa dalam Disneyland itu pun mainn skip2  je main mainan dalam tu. Kalau sampai malam boleh tgk firework jam 8 mlm tapi kami xtunggu pun sebab nak sambung shopping.

Dari station MRT cable car td just tukar 1 station je utk ke Disneyland


Train dia pun special khas untuk pengunjung Disneyland sahaja 
dapat naik train mcm ni



.

Sampai dy station Disneyland

Here I'm 


Disneyland Castle


Tarzan hometown

7.30 mlm – menuju ke Ladies night market yang terletak di area Mong Kok. Dekat sini boleh lah kalau nk shopping barang sikit-sikit sebab di sini boleh tawar menawar.Gambaran ladies night ni sebijik macam petaling street Malaysia. So dari Disneyland station kami ke Sunny bay station semula dan terus amik aliran Hong Kong dan stop di Mong Kok station.Dari pintu exit Mong Kok station korang cari pintu keluar yang menujukkan arah ke ladies night market just jalan kaki sahaja dr exit station .
Suasana malam di Mong Kok Street

kat sini kene pandai tawar mmg akan dapat harga super B

perfume sangat murah Original OK
made in USA





Bajet :




Ngong Ping 360 cable cars ticket:
130HKD x 4 = 520HKD
(520HKD @ 0.42 =RM 218.40)


Disneyland  ticket:
420HKD x 4 = 1680HKD
(1680HKD @ 0.42 =RM 705.60)

Kerana esk hari kami sudah mahu ke Macau , jadi refund siap2 octopus card di customer services mrt station. Dapat balik 41HKD


No comments:

Post a Comment