Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Friday, August 1, 2014

Vacation 2014 : Shenzhen Hong Kong Macau Guangzhou (ShenZhen- Last Day)

Hari ke-enam (11 Jun 2014)

Hari ini hari terakhir untuk trip vacation kali ini.. Alhamdulillah semuanye berjalan dengan lancar even ada sikit2 pertelingkahan perbezaan pendapat antara satu sama lain tapi itu semua mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kami.

7.30 pg – Check out hotel, menuju ke Shenzhen semula. Dari Ximenkou station menuju ke Guangzhou east railway station.

8.00 pg –naik bullet train ke Shenzhen.

 9.15 pg –Tiba di Luo Hu station(Shenzhen) decide utk sambung shopping di Dongmen Street. So dari Luo Hu station stop di Lao Jie Station.Sekiranya ingin mencari barang electronic boleh ke Hua Qiang Road, dekat sini macam2 boleh jumpa tapi pastikan anda tahu brg ape yang anda cari sebab cara penjualan nya bergunung-gunung di longgok dalam kedai

sambung shopping lagi di Dongmen Street.. hahaha 














nampak tak dh macam ape dah beg sikit punye dh penuh  tak sedar diri bershopping lagi tu.. duit tak habis lagi nak buat macam mane.. hahaha
Time ni adik terpakse berpisah sementara sebab dia nak shopping barang electric di Hua Qiang Road

5.00 ptg –Utk ke airport, dari Lao Jie station terus ke Hou Rui station  dan amik shuttle bus ke Airport East.





8.15 mlm –fly balik Malaysia.. yeahhh rindu nasi lemak pak naser J.. Bye China, Hong Kong & Macau until we meet again one day.



Bajet :



Tiket MRT dr Ximenkou station ke Guangzhou east railway station :
6¥ (yuan) x 4 =24 ¥
(24¥ @ 0.52 =RM 12.48)

Tiket Bullet Train:
79.50¥ x 4 = 318¥
(318¥ @ 0.52 =RM 165.36)

Tiket MRT ke Lao Jie station dari Luo Hu station :
2¥ (yuan) x 4 =8 ¥
(8¥ @ 0.52 =RM 4.16)

Tiket MRT dari Lao Jie station ke Hou Rui station :
8¥ (yuan) x 4 =32 ¥
(32¥ @ 0.52 =RM 16.64)

Grand Total = RM 6,212.31 (xtermasuk makan dan shopping)

dekat sini saya share sikit tips sebelum anda memulakan trip anda akan datang:-

1)      Di China penduduk tempatan tak tahu English Cuma ada sesetengah boleh cakap english tapi kurang mahir
2)     TIDAK ada tulisan rumi bertulis di mesin beli tiket mrt jadi kne pandai2 nk hidup print siap2 MRT map yang ada tulisan rumi
3)      Calculator kena ada sentiasa di tangan
4)      Di Hong Kong dan Macau komunikasi sgn mudah sebab semua orang boleh cakap English
5)      Barang di Hong Kong sgt mahal, makan tempat tinggal tapi sgt mudah nk cari makanan halal kalau duduk di sekitar Cung King Mansion. Barang branded dan minyak wangi sgt murah boleh beli.


  

2 comments:

  1. Anda di tag.. Salam siang..

    http://akudiadancerita.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

    ReplyDelete
  2. Asyiknya jalan-jalan. Bisa menambah semangat hidup Sobatku :)

    ReplyDelete