Pengumuman Penting(sticky post)

Silalah jenguk2 blog usang lagi
dimamah usia ni...
BACA,KOMEN boleh
COPYCAT jangan sekali

Friday, August 1, 2014

Vacation 2014 : Shenzhen Hong Kong Macau Guangzhou (GuangZhou)

Hari Ke-lima  (10 Jun 2014)

Hari ini plan berjalan sambil bershopping menghabiskan duit yang ada. So tempat yang di tuju adalah semestinye kawasan shopping yang bersepah2 di area bandar GuangZhou.

8.30 pg –ke tempat shopping area Beijing Lu. Dari hotel amik Ximenkou station stop di Gongyuanqian station pertukaran ke Haizhu Square menghala ke Beijing Lu station. Dekat sini macam2 boleh cari banyak lorong2 kedai yang jual pelbagai barang harga boleh tawar menawar pandai tawar harga lebih murah lah.





Sebelum start shopping jom ikut kami isi perut dulu kang perut dah meragam shopping ke mana ape ke mana. Dalam celah2 lorong antara kedai2 jual macam-macam barang abah boleh pulak jumpe kedai makan yang halal. So tanpa berlenggah ape lagi makan dulu lah kang dh jalan xjumpa kedai makan lagi naye



Not bad masakan dia still boleh di terima tekak sebab ada rasa pedas 
makanan yang kami makan ni dari suku kaum china "Urgur"


dah kenyang sambung shopping lagi. Memang rambang mata lah cakap hang. sampai tak tahu nak beli ape.

 


1.00 tghari – sambung shopping di Haizhu square. Disini sebijik macam GM plaza macam2 jenis wholesale dalam ni. Dari Beijing Lu station trun 1 station shj je Haizhu station.

On the way nak pergi dkt wholesale mall boleh pulak terjumpa si penjual satay.. memang pantang jumpa so take a break minum petang sambil selamba duduk tepi jalan.. nk makan punye pasal hihihihi.


Satay kambing with pita

yang adik try ni dia macam somtam tp ada macam kuew tiow halus, sedap jugak




7.45 mlm –dah penat bershopping , kami naik cruise dekat pearl river. Tengak Bandar Guangzhou di banjiri cahaya lampu serta Canton Tower.Jalan kaki shj dari Haizhu square station nanti ada direction sign yang tunjuk ke jeti cruise.




Menara Canton, Guangzhou

Balik hotel jom tengok ape yang kasi beli sepanjang siang hari berjalan.. sambil kemas bag sebab esk dh nak blik ke Malaysia sudah.. memang tak puas duduk sehari sebab x puas shopping.. hihihi

giler lah phone casing macam-macam bentuk

Iphone casing

baju baby macam-macam, comel-comel pantang nampak pasti beli



bag untuk anak-anak buah




Bajet :

Tiket MRT ke Ximenkou station dari Beijing lu station :
6¥ (yuan) x 4 =24 ¥
(24¥ @ 0.52 =RM 12.48)

Tiket MRT ke Beijing Lu station dari Haizhu square station :
2¥ (yuan) x 4 =8 ¥
(8¥ @ 0.52 =RM 4.16)


Pearl river cruise tiket 3rd  class:
1st class -78¥
2nd class - 48¥
3rd class -38¥ 

38¥ x 4 = 152¥
(152¥ @ 0.52 =RM 79.04) 


No comments:

Post a Comment